NM for ungdomslag 2020

NM for ungdomslag 2020 dag 1:

Første dag i NM for ungdomslag er gjennomført. Vi møtte et veldig veldig sterkt lag, Grenland sjakksenter USK 2. Laget bestod av 2 spillere med 1800 og to med 1700 i rating. 4. Bordet deres var 200 poeng mer ratet enn vår 1. bord Aleksander Stolp. På bord 4 og 3 spilte Edvard og Lars godt i åpningen, men ble etterhvert presset i midtspillet. Begge partiene endte tap etter godt kjempet av våre spillere. På bord 2 spilte Mathias en jevn stilling til han tapte for et springer offer som senere førte til matt. På bord 1 stod Aleksander svært godt og hadde håp om remis. Det ble et surt tap.

Totalt sett ble det en tøff start med tap på alle bord, men alt i alt en grei opplevelse da alle følte de spilte bra mot et godt lag. Vi starter dag 2 med WO og spiller runde 3 og 4 på lørdag. Vi håper på et bedre resultat og gode sjakkpartier i morgen når vi møter litt lettere motstand.

NM for ungdomslag 2020 dag 2 og 3

Etter en WO på lørdag morgen skulle vi spille runde 3. Vi møtte smeaheia som er et veldig sterkt lag. Enda sterkere lag enn det vi møtte første dagen. Flere av oss stod overraskende bra. Aleksander slet med sort mot Norgesmesteren Shazil Shehzad med rundt 2100 i rating og det ble ganske raskt avgjort. På bord to spilte Mathias mot en 1800 med hvit. Han stod overraskende bra og gikk for et mattangrep. I følge computeren var det fordel 5 og mer flere ganger. Litt unøyaktig spill ga motstanderen skanser og han kom tilbake i partiet. En bonde røk. Mathias kunne ofret tårn og da ville han sansynlighvis vunnet. Det var derfor surt med et tap her, siden motstanderen ble spilt trill rundt. På bord 3 og 4 ble det vanskelig fra start. Både Edvard og Lars møtte motstandere på 1700 i rating og da er det vanskelig. Runde 3 endte 4-0 tap.

Runde fire var vår sjanse til å komme inn i spillet igjen. På papiret var tredje laget til Grenland sjakksenter noen vi kunne slå. Vi møtte opp med optimisme om bedre partier enn tidligere runder. Det var overkommelig motstand for alle sammen. Aleksander spilte mot en 1580 med sort og var aldri i trøbbel. Det ble heller ikke mange sjanser til å vinne. Solid spill av Aleksander sol fikk en velfortjent remis. På bord to spiller også med hvit Mathias solid nok. Han kommer litt tøft ut av åpningen men holder stillingen og får til slutt en remis mot 1500. Remis på bord 1 og 2 er veldig bra.
Edvard og Lars møtte denne runden spillere de på papiret kan slå. Begge motstandere på 1300 i rating. Det ble gode stillinger på bord 3 og 4, men motstanderne spilte solid og hentet seg inn igjen. Det ble to kjedelige tap for Edvard og Lars. Runde 4 ender med 3-1 tap som er det beste vi har fått til hittil.

På søndag spilles de to siste rundene, runde 5 og 6. Vi stiller med blanke ark og klare for å ta poeng. I runde 5 møter vi 1911U som er overkommelig motstand. På bord 1 spilte Aleksander med hvit mot en 1700 og spilte veldig bra. Solid spill resulterte i et overtak med to bønder. Aleksander gikk derfor for seier. Det ble likevel vanskelig når motstanderen fikk et farlig angrep med dobling av tårn, og derfor måtte Aleksander gi fra seg en bonde. Til slutt endte det remis. Aleksander var ikke fornøyd, men for laget var remis bra resultat. På bord 2 møtte Mathias en 1500 med sort. Det ble en uvanlig åpning, skotsk gambit. Denne åpningen kunne Mathias de beste trekkene med sort men fikk likevel en tøff start. Åpningen ble forvandlet til en ukomfortabel karo kann, og motstanderen fikk f-bonden og E-bonden på rad 5. Mathia kjempet bra om remis, men måtte til slutt si seg tapt for et uventet angrepstrekk som ga problemer i stillingen. På bord 3 slet Lars fra start mot en 1450, og det endte tap. På bord 4 hadde Edvard store sjanser til å vinne mot en 1250 som skal være overkommelig for vår fjerdebordspiller. Han gikk for seier, men det ble et tårnsluttspill med like mange bønder og remis. Et bra resultat av Edvard som endelig tok poeng. Runde 5 endte igjen med 3-1 tap.

Runde 6 er siste rundevinner turneringen å gyllen mulighet til å avslutte med et vrak. Vi møtte Kristiansand som igjen er et lag vi har sjanser mot. På første bord spiller Aleksander sort mot en spiller med lik rating som seg selv 1560. Det blir et forsiktig og rolig parti, som aldri står i fare for å tape. Det blir remis på godt Aleksander vis. Aleksander leverer derfor lagets beste resultat med 3 remis og 1.5 individuelle poeng. På bord 2 møtte Mathias sterkeste spiller på laget med 1590 med hvit. Det blir et solid karokann parti med noen angrepsjanser, men motstanderen forsvarer seg godt. Etter godt kjempet blir det til slutt likefargede løpersluttspill med 4 bønder hver. Altså en klar remis stilling. Likevel klarer Mathias å trå feil. Slikt skjer etter en lang og tøff turnering. Det blir derfor et veldig surt siden det var Mathias som styrte hele partiet. Partiet skulle og burde endt remis. På tredje bord ble det fra start litt kronglete for Lars mot en 1487. Han kjempet lenge, men måtte til slutt di seg slått. På bord 4 møtte Edvard en 1500 og det ble dramatikk av sjelden forstand. Edvard ledet med dronning men motstanderen hadde motspill. Det så ut til at Edvard skulle lure seg unna alt taktikkeri. Det gikk dessverre ikke, og partiet endte med tap. Det er litt leit siden Edvard leverte et av de beste partiene han har spilt i turneringen. Siste runde endte med vanskelige 3.5-0.5 tap.

Totalt sett ble null lagseiere og null individuelle seiere. Det ble likevel mange spennende partier med mange sjanser til å vinne partier og spille remiser mot gode motstandere. Det er små marginer som spiller inn i NM og denne gangen var ikke marginene helt på vår side. Vi føler likevel at vi har lært masse og spilt mange gode partier. Resultatet er vi ikke helt fornøyde med, men det gjør ikke noe. Vi hadde det gøy gjennom helgen. Som en trøst fikk vi tredje plass i U26 og pokal til klubben, og individuelle premier.

Takk til Asker U26 for et gjennomført NM

Skrevet av Mathias Stensby

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.